Bakgrund
Historiskarkeologiska föreningen är det nya namnet på det som tidigare hette Medeltidsarkeologiska föreningen. Föreningens syfte är liksom namnet antyder att främja historisk-arkeologisk forskning och diskussion genom att bland annat ge ut tidskriften META.
Namnbytet ägde rum i december 2013, efter att Medeltidsarkeologisk förening och tidskriften META fallit i törnrosasömn under några år. Det sista numret i den gamla serien, 2006:4, utkom i maj 2007 och den första META i ny form och som årskrift utkom 2015. METAs redaktion har tidigare i regel utgjorts av doktorander i Medeltidsarkeologi vilket inneburit att tidskriften varit informellt knuten till arkeologiska institutionen vid Lunds universitet, medan föreningen har varit en fristående ideell förening sedan starten. Från andra delen av 1990-talet fanns det även en lokalredaktion i Stockholm. Idag utgörs både föreningens styrelse och redaktion av välmeriterade medlemmar med bakgrund från flera svenska forskningsinstitutioner och uppdragsarkeologins olika aktörer så som museer, företag och myndigheter.
Den nya tidskriften fortsätter i den tidigare METAs anda med fokus på nya rön, debatt och diskussion av såväl medeltids- som historiskarkeologisk forskning och verksamhet. Tidskriftens redaktörer väljs av föreningens styrelse. Styrelseledamöter i föreningen väljs av medlemmarna vid föreningens årsmöten. Det är också föreningens löpande mål att vidmakthålla och utveckla tidskriften och dess sammankomster, genom t.ex årsmöten och symposier, som ett av de ledande forumen och nätverken för historisk arkeologisk forskning och uppdragsarkeologi i Norden och Nordeuropa.
Redaktionellt
Mirja Arnshav, Joakim Kjellberg
Material Culture on Display. Archaeological Accessory or Science-Based Medieval Mediator?
Sigrid Samset Mygland
Bokningsstenar – betydande spår av de obetydliga
Åsa Berger
Nya rön om kritpipor tillverkade i Alingsås
Robert Bergman Carter
Spinnkäpp, längdmått eller völvestav?
Malin Nilsson
Äldre rödgods från Studentholmen i Uppsala – en undersökning av proveniens genom pXRF- och ICP-analys
Torbjörn Brorsson, Erik Johansson, Joakim Kjellberg
Mellan artefakt och geofakt.Glättstenar i samiska kontexter från 1700- och 1800-talen
Jonas Monié Nordin
Chinese Echoes
Michael Derrick, Vibeke Vandrup Martens
«Elle, melle, deg fortelle, skipet går ut i år, rygg i rann, to i spann, snipp, snapp, snute, duer ute!» Om København som utskipningshavn for leidangen i det 11. og 12. århundre
Morten Steineke
Sprickor i fasaden.Stenbyggnaderna väster om Dalby kyrka och en diskussion om paradigm
Sophie Flensburg
En angelsaksisk steinkirke på opphavsstedet til Norges tidligste helgenkult? Nye spor funnet på Selja – St Sunnivas og Seljemennenes helligdom
Regin Meyer
Spår av förändrande materialitet i en sockenkyrka under senmedeltiden. En fallstudie av Åseda kyrka
Elias Engdahl
Städer, begrepp och perspektiv – ett ordnat kaos
Jes Wienberg
Recensioner
Peter Carelli, Eva Svensson
Arne Åkerhagen – den sista kritpipsmakaren i Sverige
Robert Bergman Carter