Några tankar om nya METAs framtid
Jag har nu tagit del av första numret av nya Meta. Jag var dessutom (som enda icke-styrelseledamot!) närvarande på HAF:s årsmöte och åhörare till den diskussion som fördes om nya Metas inriktning. Jag har några synpunkter, ingen har bett om dem, och om de är ovälkomna kan det inte hjälpas.
Jag tror att Metas målgrupp bör vara arkeologer och arkeologistudenter i Norden. Norden är på många sätt en kulturell enhet och med en gemensam – stark – arkeologisk forskningstradition. Jag tror att det är detta som bör vara referensramarna för Meta, som då kan spela en viktig roll inte bara som presentatör av ny forskning utan också i erfarenhetsutbytet.
Att skandinaver och svenskspråkiga i Finland skriver på engelska i Meta tycker jag är att binda ris åt egen rygg. Det finns ju hur många bra engelskspråkiga tidskrifter som helst att medverka i, om man rent allmänt önskar publicera en vetenskaplig artikel. Att fortsätta att skriva på skandinaviska språk i vetenskapliga sammanhang är, tycker jag, också ett självändamål. Vi behöver slå vakt om och utveckla vår ämnesbehandling och terminologi för att inte drabbas av det som språkvetare kallar domänförlust. Språket skapar också en stimulerande samhörighet.
Vi som inte har engelska som första språk kan visserligen oftast få till en begriplig text (med hjälp av en granskare) men kan vi (och vill vi) diskutera seriösa frågor på vår ofta styltiga engelska? Kanske med en landsman, till råga på allt?
Likaså tror jag inte att det är någon bra idé att vidga Meta till den antika arkeologin. Den är på många sätt en särskild vetenskap och har många egna tidskrifter.
Meta bör, tycker jag, ha sitt fokus på Östersjöområdet.
Uppsala 13/4 2015
Rune Edberg
Fil. dr i arkeologi, Uppsala
Redaktionellt
Mirja Arnshav, Joakim Kjellberg
Material Culture on Display. Archaeological Accessory or Science-Based Medieval Mediator?
Sigrid Samset Mygland
Bokningsstenar – betydande spår av de obetydliga
Åsa Berger
Nya rön om kritpipor tillverkade i Alingsås
Robert Bergman Carter
Spinnkäpp, längdmått eller völvestav?
Malin Nilsson
Äldre rödgods från Studentholmen i Uppsala – en undersökning av proveniens genom pXRF- och ICP-analys
Torbjörn Brorsson, Erik Johansson, Joakim Kjellberg
Mellan artefakt och geofakt.Glättstenar i samiska kontexter från 1700- och 1800-talen
Jonas Monié Nordin
Chinese Echoes
Michael Derrick, Vibeke Vandrup Martens
«Elle, melle, deg fortelle, skipet går ut i år, rygg i rann, to i spann, snipp, snapp, snute, duer ute!» Om København som utskipningshavn for leidangen i det 11. og 12. århundre
Morten Steineke
Sprickor i fasaden.Stenbyggnaderna väster om Dalby kyrka och en diskussion om paradigm
Sophie Flensburg
En angelsaksisk steinkirke på opphavsstedet til Norges tidligste helgenkult? Nye spor funnet på Selja – St Sunnivas og Seljemennenes helligdom
Regin Meyer
Spår av förändrande materialitet i en sockenkyrka under senmedeltiden. En fallstudie av Åseda kyrka
Elias Engdahl
Städer, begrepp och perspektiv – ett ordnat kaos
Jes Wienberg
Recensioner
Peter Carelli, Eva Svensson
Arne Åkerhagen – den sista kritpipsmakaren i Sverige
Robert Bergman Carter